| |     Srpski | english  
Главная страница
Специјални лет из Софије у циљу превоза студената

10.07.2020.

Министарство иностраних послова Бугарске организује специјални лет до НР Кине у циљу превоза студената. Лет је планиран за 15. јул 2020.г. у 08,00 часова из Софије. Предвиђено је међуслетање у Алматију, а затим у Пекингу, на аеродрому Тјандзин.

Повратак је предвиђен за 16. јул о.г., поново са међуслетањем у Алматију и даље за Софију. За лет је потребно да се пријави најмање 100 путника како би био изводљив.

Приликом исказивања интересовања за наведени лет, више информација се могу добити на адреси www.myfly.bg/china , где се уједно могу направити резервације за лет.

Путници који желе да користе наведене летове морали би да одговарају на услове за улазак у земљу у коју путују.Резултани конкурса о суфинансирању пројеката по јавном позиву од 18.05. до 01.06.2020.

09.07.2020.

За више информација о резултатима конкурса о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону по јавном позиву од 18. маја до 01. јуна 2020. године, можете погледати на следећим страницама:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdfБесплатан тромесечни курс српског језика

09.07.2020.

У оквиру пројекта ”Учење српског језика као завичајног кроз онлајн курс 2020”, удружење Академска српска асоцијација, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, већ четврту годину заредом организује бесплатан индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајп за припаднике српске дијаспоре старости од 15 до 19 година.
Заинтересовани се могу пријавити до 19. јула 2020. године. Онлајн настава обавиће се од 10. августа до 31. октобра 2020. године.
Услов за пријаву је да полазници до сада нису прошли обуку учења српског језика као завичајног преко Скајпа и да имају минимално знање енглеског језика.
Више информација може се наћи на сајту http://skr.rs/9RX, као и у позивима за пријаву на српском и енглеском језику у прилогу.
 
Овде можете преузети пријаву на српском / енглеском језику.


Влада Републике Србије укинула мере ограничења за улазак у Р. Србију

23.05.2020.

Влада Републике Србије је донела Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза, као и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу.

Поменутим одлукама отворени су сви гранични прелази Републике Србије и исти, од 22. маја 2020.године, функционишу у уобичајеном режиму...


Подробнее
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – лажан сајт за пријаву за гласање из иностранства

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ

Саопштење Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије:

"Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.


Подробнее
Режим уласка домаћих и страних држављана у Р. Србију услед пандемије вируса COVID -19

19. мај 2020. године

1. ДРЖАВЉАНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, СТРАНИ ДРЖАВЉАНИ КОЈИ ИМАЈУ ОДОБРЕН ПРИВРЕМЕНИ БОРАВАК ИЛИ СТАЛНО НАСТАЊЕЊЕ У Р. СРБИЈИ И АКРЕДИТОВАНИ ЧЛАНОВИ ДИПЛОМАТСКИХ МИСИЈА И МЕЂУНАРОДНИХ МИСИЈА СА ЧЛАНОВИМА СВОЈИХ ПОРОДИЦА, МОГУ УЋИ У Р. СРБИЈУ:


Подробнее
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону расписало конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Конкурси су отворени од 18. маја до 01. јуна 2020. године, а све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се наћи на линку: 

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Избори за народне посланике - наставак спровођења изборних радњи

Председник Републике Србије je 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању изборе за народне посланике, којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020.године.


Подробнее
Специјални летови Air Serbia

07. мaj 2020. године

„Air Serbia“ је покренула летове за повратак у Србију, које ће самостално организовати. Реч је о специјалним летовима који ће бити организовани на „ад-хок“ бази у циљу враћања наших држављана у Републику Србију и који ће бити извршени уз плаћање надокнаде. Аир Сербиа је на свом веб сајту отворила посебну страницу РЕПАТРИЈАЦИЈЕ на којој заинтересован путници могу добити више информација о датумима летова, ценама и условима путовања.


Подробнее
Амбасадор Владан Матић о ситуацији COVID-19 у Казахстану

Владан Матић, амбасадор Р. Србије у Казахстану, о тренутној ситуацији у РК поводом COVID-19.Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону - ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да је од стране надлежних органа Републике Србије донета одлука да се конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре пониште.

Нови конкурси ће бити расписани по окончању ванредног стања у Републици Србији проузрокованог епидемијом корона вируса.Дигитални садржаји у области културе

Министарство културе и информисања, у намери да грађанима олакша приступ садржајима из културе, имајући у виду спреченост обављања програмских активности установа културе препоручује грађанима дигиталне садржаја на следећим линковима:

http://www.kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

https://kultura.rs/В Казахстане продлят визы и рабочие разрешения для иностранцев

По отношению к данным категориям иностранных граждан не будут приниматься административные меры.

Государственная комиссия по обеспечению режима чрезвычайного положения приняла решение продлить визы и рабочие разрешения для зарубежных граждан, сообщает zakon.kz.

изворни линк


Подробнее
ВАНРЕДНО СТАЊЕ: ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ

20.03.2020. Сви гранични прелази за путнике у друмском, железничком, ваздушном и водном саобраћају у Републици Србији затворени су од данас у 8 часова. У складу са овом одлуком, на територију наше земље могу да уђу само транспортни камиони.

19.03.2020. Влада Републике Србије донела је 19. марта нове одлуке у циљу сузбијања ширења вируса COVID-19, међу којима је и одлука да се међународни путнички авио-саобраћај са Аеродрома "Никола Тесла" у Београду обуставља до даљег.Саопштење у вези са вирусом Covid 19

Од појаве вируса Covid 19 у свету, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић дао је инструкцију свим дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије у свету да помоћ и заштита наших грађана у угроженим подручјима мора да представља приоритет у њиховом раду.

МСП је на све расположиве начине (посредством ДКП, СПЦ, гласила дијаспоре и др.) дистрибуирао у иностранству Препоруку Владе Републике Србије да држављани Републике Србије, који бораве у иностранству, до даљег одложе сва путовања у Републику Србију која нису неопходна.


Подробнее
Избори за народне посланике – прекидање радњи у спровођењу избора

Обавештавамо да у складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је донела Влада Републике Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, расписаним за 26. април 2020. године.

Изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборних радњи ће се наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.

Амбасада Републике Србије у Нур-Султану ће наставити да прима захтеве за упис у бирачки списак и за гласање у иностранству када се за то стекну услови.Привремена обустава пријема захтева за визе Р. Србије

У складу са Одлуком Владе Републике Србије о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID - 19 и увођењем ванредног стања на територији Р. Србије 05 бр. 53-2503/2020 од 15. марта 2020. године, Амбасада Републике Србије у Нур-Султану неће вршити пријем захтева за визе странаца који намеравају да улазе на територију Р. Србије ван одредби наведених у предметној Одлуци.КОРОНА ВИРУС – ОДЛУКA ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима привремено се забрањује улазак у Републику Србију.

Мера се не примењује на:

1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, одноно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;

3) возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;

4) посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије;

5) лица која су добила дозволу за улазак у Републику Србију и боравак или транзит кроз Републику Србију од радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Радно тело Владе одредиће услове и ограничења транзита, односбно боравка лица којима је дата дозвола за улазак у Републику Србију;

6) хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем;

7) акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;

8) стране држављане који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији.

Држављани Републике Србије и страни држављани који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији, а који у Републику Србију долазе из држава/подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19 – Швајцарска, Италија, Иран, Румунија, Шпанија, Немачка, Француска, Аустрија, Словенија и Грчка, упућују се у изолацију у трајању од 28 дана.

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији, а који у Републику Србију долазе из других држава које нису захваћене интензивном трансмисијом болести COVID-19, одредиће се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).

 


Подробнее
ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУКорона вирус – улазак у Републику Србију

Поводом пандемије изазване корона-вирусом на страници Министарства здравља https://covid19.rs/

можете преузети информације о поступку на граничним прелазима при уласку путника у Републику Србију које се налазе на следећим линковима:

https://covid19.rs/algoritam1/

https://covid19.rs/algoritam2/Избори за народне посланике - остваривање права за гласање у иностранству

Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, расписани су за 26. април 2020. године.

С тим у вези, Амбасада Републике Србије у Нур-Султану позива све држављане Републике Србије, који имају пријављено пребивалиште у Србији, да наведеног дана искористе своје право и изађу на изборе.

Чланом 10. Закона о избору народних посланика регулисано је да право да бира посланика и да буде биран за посланика има пунолетан пословно способан држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији (у даљем тексту: бирач).

Имајући у виду наведено, бирачи који се налазе на територији Републике Казахстан (живе или бораве туристички у периоду одржавања избора), могу преко Амбасаде Србије у Нур-Султану, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до поноћи 4. априла 2020. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у Амбасади Србије у Нур-Султану.

Гласање у Амбасади Р. Србије у Нур-Султану ће се одржати под условом да се пријави довољан број грађана Србије, тј. да се премаши прописана квота.

За подношење захтева за гласање у Амбасади РС у Нур-Султану потребно је да бирач попуни образац Захтев за упис у бирачки списак да ће бирач гласати у иностранству, и приложи копију важећег пасоша или личне карте издате од надлежних органа у Р. Србији. Захтев се може поднети лично у просторијама амбасаде, факсом, поштом или електронском путем.

У случају да бирач уопште није уписан у јединствени бирачки списак у Р. Србији, потребно је да претходно попуни образац Захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији. Држављани Р. Србије могу на основу јмбг електронски проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак у Р. Србије, преко линка Министарства за државну управу и локалну самоуправу: https://upit.birackispisak.gov.rs/

Оба обрасца захтева се могу преузети са ове интернет странице или подићи у просторијама Амбасаде РС у Нур-Султану.

 Избори за народне посланике 26. априла 2020. године

Обавештење за бираче са боравиштем у иностранству о остваривању бирачког права на изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије

 

 


Подробнее
Дан државности Републике Србије у Нур-Султану

Дана 18. фебруара 2020. године обележен Дан државности у Нур-Султану

 Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству

Министарство културе и информисања 31. јануара 2020. расписало је:

- Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години, и

- Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години.

Текстови конкурса и пратећи пријавни обрасци налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања.

Рок за подношење конкурсних пријава је 16. март 2020. години.Сусрет са председником Р. Казахстана Касим-Жомартом Токајевим

Годишњи сусрет дипломатског кора са председником Републике КазахстанКонкурс за суфинансирање пројеката

Министарство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону расписала је Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године. Све информације за заинтересована лица о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/О дијаспори и Србима у региону

Република Србија односима са дијаспором и Србима у региону придаје изузетан значај о чему најбоље сведоче Декларација Владе Републике Србије о проглашењу односа између отаџбине и расејања односом од највећег државног и националног интереса (2006. г.), Закон о дијаспори и Србима у региону (2009. г.) и Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону (2011. г.).

Министарство спољних послова Републике Србије, преко мреже својих ДКП у свету, свим својим расположивим капацитетима, материјалним и људским ресурсима, и дипломатским инструментима, чини све напоре да изађе у сусрет потребама својих држављана и исељеника нашег порекла у страним државама и помогне у очувању њиховог националног идентитета, језика, културе и обичаја. Кроз пружање ефикасне и квалитетне конзуларне заштите и услуга, организовање образовања и информисања на матерњем језику, помоћ у оснивању и раду клубова и удружења, њиховом повезивању са пословним и другим субјектима у матици, подстичу их на међусобну сарадњу, интензивирање контаката и односа са матицом и непрекидно раде на унапређењу њихових свеукупних привредних, научних, културних, информативних, спортских и других веза са матицом.

Наша жеља је да српска дијаспора у свету и Срби у региону у ДКП Републике Србије виде "своју кућу", којој треба да се обрате за помоћ и решавање својих проблема у страној држави, добију информације о матици и остваре своје образовне, културне и друге појединачне и групне интересе. Такође, ДКП Републике Србије су адреса на којој могу наћи партнера за разговор о пословној сарадњи са привредним субјектима у Републици Србији, било да је реч о инвестирању, заједничком улагању, трговини, туризму или било ком другом виду обострано користе привредне сарадње.

Информације на веб страницама Министарства спољних послова и ДКП Републике Србије намењене дијаспори и Србима у региону треба да пруже основне информације, олакшају међусобни контакт и буду подстицај за нашу даљу сарадњу.

Више информације о дијаспори можете пронаћи ОВДЕ.

 Финансијски водич за почетнике

Народна банка Србије је израдила Финансијски водич за повратнике којим настоји да унапреди информисаност наших грађана који желе да се врате у Р. Србију, са аспекта девизних прописа уз настојање да се створе услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као и за располагање њиховим новцем.

Финансијском водичу се може приступити путем следећег линка:

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

Верзија на енглеском језику:

https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdf

 Дан државности Републике Србије у Астани

Поводом Дана државности у Астани је 18.02.2019. одржан пријем, којем је присуствовао дипломатски кор, угледне личности из научног, културног и привредног живота и српски држављани на раду у Р. Казахстан.

Поздравни говор од стране домаћина одржао је ЗМИП Р. Васиљенко.


 

 

 

 Новости
Специјални лет из Софије у циљу превоза студената
Резултани конкурса о суфинансирању пројеката по јавном позиву од 18.05. до 01.06.2020.
Бесплатан тромесечни курс српског језика
Влада Републике Србије укинула мере ограничења за улазак у Р. Србију
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – лажан сајт за пријаву за гласање из иностранства
Режим уласка домаћих и страних држављана у Р. Србију услед пандемије вируса COVID -19
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Избори за народне посланике - наставак спровођења изборних радњи
Специјални летови Air Serbia
Амбасадор Владан Матић о ситуацији COVID-19 у Казахстану
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону - ОБАВЕШТЕЊЕ
Дигитални садржаји у области културе
В Казахстане продлят визы и рабочие разрешения для иностранцев
ВАНРЕДНО СТАЊЕ: ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ
Саопштење у вези са вирусом Covid 19
Избори за народне посланике – прекидање радњи у спровођењу избора
Привремена обустава пријема захтева за визе Р. Србије
КОРОНА ВИРУС – ОДЛУКA ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Корона вирус – улазак у Републику Србију
Избори за народне посланике - остваривање права за гласање у иностранству
Избори за народне посланике 26. априла 2020. године
Дан државности Републике Србије у Нур-Султану
Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству
Сусрет са председником Р. Казахстана Касим-Жомартом Токајевим
Конкурс за суфинансирање пројеката
О дијаспори и Србима у региону
Финансијски водич за почетнике
Дан државности Републике Србије у Астани
Архив новостей