| |     Русский | english  
Naslovna
Glavni grad

Glavni grad Srbije je Beograd. On je jedan od najstarijih evropskih gradova i od drevnih vremena raskršće puteva Istočne i Zapadne Evrope.

Beograd se nalazi u Jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu. Leži na ušću Save u Dunav, na padini između dve aluvijalne ravni. Okružen ej rekom sa tri strane zbog čega je još od drevnih vremena bio čuvar rečnog prolaza. Zbog svog položaja, Beograd je opravdano nazivan "kapijom" Balkana i "vratima" Centralne Evrope. Obodom padine, od Kalemegdana, duž Knez Mihailove ulice, preko Terazija do Slavije proteže se glavna saobraćajna arterija grada.

Beograd, grad veoma burne prošlosti, jedan je od najstarijih evropskih gradova. Njegova istorija traje punih 7,000 godina. Oblast oko dve velike reke, Save i Dunava, bila je naseljena još u doba paleolita. Ostaci ljudskih kostiju i lobanja Neandertalaca, nađeni u jami kraj Leštana, u pećini na Čukarici i pored Bajlonijeve pijace datiraju it ranog Kamenog doba.

Beograd je dom najznačajnijih dela arhitekture, Beogradske tvrđave na Kalemegdanu, kulturnih spomenika i drugih nepokretnih kulturnih blaga, brojnih arheoloških nalazišta sa ostacima razvijenoh civilizacija i kultura na podrušju Beograda od preistorijskih vremena do danas.


Beograd je kulturni i umetnički centar Srbije. U njemu rade najpoznatiji kulturni stvaraoci. Ovde se izvodi preko 9,000 pozorišnih predstava, izložbi, koncerata, performansa i drugih umetničkih programa. Beograd je domaćin najistaknutijih autora iz sveta umetnosti. Beograd je centar najznačajnijih državnih i nacionalnih institucija kulture i umetnosti: Srpska akademija nauka i umetnosti, Narodna biblioteka Srbije, Narodni muzej, Narodno pozorište i Univerzitet umetnosti.


Verzija za štampu
O Srbiji
Osnovne informacije
Glavni grad
Državna obeležja i himna Republike Srbije
Ustav Republike Srbije
Istorija Srbije